Blog

Ezek a szavak valóban segítettek megváltoztatni a nézőpontomat

Ezek a szavak valóban segítettek megváltoztatni a nézőpontomat

A legújabb asztma

13 dolog, amit az asztmában szenvedőknek tudniuk kell a COVID-19 védőoltás beszerzéséről

Itt találja meg a választ a legfontosabb kérdéseire.

Írta: Sari Harrar 2021. április 30

Használ inhalátort asztmára? 11 GYIK a frissített kezelési irányelvekről

Az új nemzeti ajánlások jelentős változtatásokat tartalmaznak az inhalátorokat használó asztmás betegek számára. Itt vannak az újdonságok.

Sari Harrar 2021. március 8

A tanulmány összekapcsolja a nagyobb húsfogyasztást a gyermekkori asztma fokozott kockázatával

A szakértők szerint az adatok még nem késztethetnek senkit az étrend megváltoztatására, de ez ígéretes út a további kutatásokhoz.

Írta: Carmen Chai 2021. január 14

Az új asztmára vonatkozó irányelvek frissítése az inhalátor használatára, a kiegészítő gyógyszerekre és egyebekre vonatkozóan

Az új irányelvek két amerikai kormányzati egészségügyi csoporttól származnak, és ezek az első új ajánlások 2007 óta. Szakértők szerint jelentős hatással lesznek. . .

Írta: Katherine Lee 2020. december 17

Az orvosok eleget tesznek-e a szteroidokat szedő asztmában szenvedők csontkockázatának kezelésére?

Egy új tanulmány rávilágít arra, hogy szigorúbb iránymutatásokra van szükség a csontritkulás és a törések kockázatának kezelésére a szteroid inhalátorokat használó asztmás betegeknél. . .

Írta: Don Rauf 2020. november 18

Telemedicina az asztma kezelésére: előnyei és hátrányai

A távorvoslás elérhetőbbé és gyakran megfizethetőbbé teheti a gyakori szakorvosi rendeléseket. Ennek ellenére az asztma távoli kezelése továbbra is munka marad. . .

Írta: Abby Ellin 2020. szeptember 21

A fogyatékkal élő vagy fejlődési rendellenességgel küzdő gyerekek megnövelhetik az asztma kockázatát

Egy új amerikai tanulmány szerint az autista, hallássérült és egyéb fogyatékossággal élő gyermekek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek asztmában, mint más gyerekek. . .

Lisa Rapaport 2020. június 30

Health Makers: A tünetkezelés megkönnyítése asztmás gyerekek számára

Az Aluna egy otthoni spirometriás teszt, amely a tüdő működését méri, de kifejezetten gyerekeknek készült, és tartalmaz egy játékot is, amellyel leköti őket.

Írta: Abby Ellin 2020. április 28

Új kutatás szerint a tartós asztma növeli a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát

További vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy az asztma miért vezethet nagyobb valószínűséggel a stroke és a szívelégtelenség kialakulásához az élet későbbi szakaszában.

Becky Upham 2020. február 11

A tanulmány eredményei szerint a gőzölés növeli az asztma és a COPD esélyét

Több mint 700 000 személy adatai szerint azok fenyegetik a legnagyobb kockázatot, akik e-cigarettát és hagyományos dohányt is szívnak.

Írta: Don Rauf 2020. január 15"

Thinkstock

Ha Ön gyógyszert szedett a humán immundeficiencia vírus (HIV) ellen, egy nap „kipattanást” vagy múló növekedést tapasztalhat a vírusterhelésben, miután a szintek folyamatosan kimutathatatlanok.

Bár ez aggodalomra ad okot, általában nem az. „A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy az embereknek nem kell túlságosan megijedniük a csúszásoktól” – mondja Amesh A. Adalja, MD, fertőző betegségek orvosa és a baltimore-i Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető munkatársa. Hozzáteszi, hogy az ilyen csattanások nem feltétlenül annak a jele, hogy a gyógyszerei már nem hatnak.

Számos oka lehet a zökkenőmentességnek, többek között:

Kihagyott egy adagot, vagy több adagot vett be antiretrovirális terápiás (ART) gyógyszerből. Immunrendszere túlórázik, mert Ön beteg vagy nemrégiben kapott védőoltást, például influenza elleni védőoltást. Változás volt a diagnosztikai tesztjében. A különböző laboratóriumok eltérő eredményeket produkálhatnak, és a blip meghatározása is eltérő lehet.

„A pattanások valójában annak a ténynek a függvényei, hogy egyre jobban figyeljük a vírus szintjét az ember vérében” – mondja Dr. Adalja. „Nem túl magas [a vírusterhelés] szintje; ez nagyon alacsony szint, és ez azért van, mert olyan teszteket használunk, amelyek nagyon érzékenyek a vírusra. ”

Sok esetben a vírusterhelése egy csobbanást követően észlelhetetlen szintre esik vissza a következő tesztnél. És mindaddig, amíg követi a gyógyszeres tervet, valószínűleg nem kell módosítania a kezelést.

Adalja szerint az a fontos, hogy egy csapásra figyeljünk, és megbizonyosodjunk arról, hogy ez csak egy csattanás volt, nem pedig az ART meghibásodásának jelzése. ”

Ha a vírusterhelése nem csökken a következő vizsgálatkor, vagy ha rövid időn belül többszöri ugrást tapasztal, ez komolyabbra utalhat, például virológiai kudarcra, amely esetben orvosa újraértékelheti a kezelési tervet.

Van azonban némi vita arról, hogy a csillogás a kezelés sikertelenségét jelezheti-e. Adalja szerint egyes kutatások összefüggést találtak a blipek és a jövőbeni virológiai kudarc között, míg mások nem. Elmagyarázza, hogy a probléma része az, hogy nincs meghatározott definíciója annak, hogy mi a blip, és hogy a blip felső szintje tanulmányonként eltérő.

Például egy tanulmány, amelyet 2016 novemberében tettek közzé a BMC Infectious Diseases folyóiratban, azt találta, hogy azoknál a betegeknél, akiknél zsibbadás tapasztalható, magasabb a kiindulási vírusterhelés, és nagyobb a kockázata a jövőbeni virológiai kudarcnak. A tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy „több adatra van szükség” a megállapítás alátámasztásához.

Ha az Ön vírusterhelését hosszú ideig elnyomta az ART, előfordulhat, hogy Ön nem figyeli olyan gyakran a szintjét, mint mások. Ha ez a helyzet, érdemes gyakrabban tesztelnie magát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vírusterhelés visszaesik az észlelhetetlen szintre. Ezenkívül továbbra is az előírt módon kell szednie a gyógyszert, hogy vírusterhelése csökkenjen.

Míg egy csattanás nagyon lehangoló lehet annak, akinek a vírusterhelése egy ideje elnyomott, Adalja szerint fontos, hogy ne aggódjon túl sokat. Csak feltétlenül konzultáljon orvosával, és vegye be a gyógyszert az előírt módon.

Bővebben a HIV/AIDS témakörben

9 módja annak, hogy a HIV nem terjed

Hogyan lehet tudni, hogy a HIV-kezelés működik-e

KVÍZ: Mennyit tud a HIV-ről és az AIDS-ről?

Iratkozzon fel szexuális egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre!

A HIV/AIDS legújabb eredményei

Az FDA jóváhagyja a Cabenuvát, az első hosszú hatású HIV-fertőzés elleni injekciót

A havi egyszeri injekciók alternatívát kínálnak a napi tabletták helyett az 1-es típusú humán immunhiány vírus kezelésére.

Írta: Don Rauf 2021. február 3

A hosszan tartó injekciós tabletta 9-szer hatékonyabb, mint a napi tabletta a HIV megelőzésben nőknél

Az új felvétel változást hozhat a nők HIV-megelőzésében szerte a világon.

Becky Upham 2020. november 18

Hogyan beszéljen orvosával a HIV megelőzéséről

Kezelőorvosának kényelmesen meg kell beszélnie szexuális egészségét, beleértve a HIV-fertőzés kockázatának csökkentésére szolgáló módszereket is.

Szerző: Quinn Phillips 2020. június 30

9 GYIK, ha partnere HIV-fertőzött

Ha megtudja, hogy partnere HIV-fertőzött, az érzelmek széles skáláját válthatja ki, de fontos tudni a biztonság megőrzésével kapcsolatos tényeket.

Szerző: Quinn Phillips 2020. június 30

A 6 legnagyobb HIV-hír 2019-ben

Az első szervadományozás HIV-fertőzött személytől, az őssejtek ígérete, és még több a legfontosabb HIV/AIDS-hír 2019-ből.

Írta: Heather Boerner 2020. január 27

Élni AIDS-szel: Hogyan élnek együtt a hírességek nyíltan a betegséggel – és változtassanak

A nagy nevek felhívják a figyelmet, adományokat gyűjtenek, és több embert inspirálnak az ellátásra.

Írta: Susan K. Treiman 2020. január 6

A HIV/AIDS-ről beszélve: Fogalomtár az immunhiány leírására, a tünetekre, a tesztekre, a kezelésre és egyebekre

Rövid áttekintés a HIV/AIDS-gyógyászat gyorsan változó világában használt kifejezések közül.

Írta: Susan K. Treiman 2019. december 24

Segíthetnek az illóolajok a HIV-vel vagy AIDS-ben szenvedőknek?

Az illóolajok és az aromaterápia kellemesek, de a bizonyítékok továbbra is homályosak arról, hogy segítenek-e a HIV-fertőzötteken és az AIDS-ben szenvedőknek.

Írta: Cheryl Alkon 2019. december 23

Egészséges táplálkozás HIV-fertőzöttek számára

Öt étkezési szokás az immunrendszer éles megőrzéséhez.

Írta: Susan K. Treiman 2019. december 23

A kurkuma hasznos lehet valakinek, aki HIV-fertőzött vagy AIDS-es?

Egyesek dicsérik, mások elutasítják, a kurkuma előnyei még mindig vita tárgyát képezik.

Írta: Susan K. Treiman 2019. december 23"

Emily Abreu édesanyjával, Emmával, aki 5 éves korában szenteste elhunyt. A fénykép Emily Abreu jóvoltából

Amint elérkezik december, úgy érezheti, minden sarkon karácsony van. Az üzletek egyik napról a másikra cserélik a dekorációt, ünnepi dalok szólnak minden rádióállomáson, és úgy tűnik, mindenki az ünnepi tervekről beszél. Az ünnepek mindenki számára érzelmek tárházával járnak – néha elsöprő örömmel, néha pedig stresszel. De azok számára, mint én, akik elveszítették szeretteiket, az ünnepek bizonyos nehézségi szintet hozhatnak magukkal.

10 hetes voltam, amikor édesanyámnál mellrákot diagnosztizáltak. Csak egy világot ismertem, ahol anyám rákos volt. Fiatal koromból nem sok emlékem van róla, de tudom, hogy a rák soha nem akadályozta meg anyámat abban, hogy jelen legyen velem és a két idősebb nővéremmel. Órákon át táncoltunk a házban Shania Twain „Man, I Feel Like a Woman” című dalára énekelve, vagy együtt kártyáztunk. Annak ellenére, hogy a családom mindent megtett, hogy normalizálja az egészet, tudtam, hogy más velem egykorú gyerekek nem töltik a hétvégéit a kórházi szobákban, vagy nem nézik, ahogy az anyukájuk leveti a parókáját a nap végén.

Egyik este, amikor 5 éves voltam, szenteste előtt, apám azt mondta, hogy a nővéreim és én aludhatnánk az unokatestvéremnél. Annyira izgatott voltam, hogy gyorsan elköszöntem anyámtól és kirohantam a házból. Másnap reggel a nagynéném azt mondta, hogy keljünk fel az ágyból, és ne aggódjunk a pizsamánk átöltésén – csak azért, hogy beüljünk a kocsiba, hogy visszamehessünk a házamba. Nem emlékszem, ki mondta nekem, vagy mit mondtak, de 2000. szenteste reggelén anyám elvesztette a mellrák elleni küzdelmét. A emlékezetemig ennyi. Nem emlékszem, milyen volt a karácsony abban az évben, vagy hogy felbontottuk-e valamelyik ajándékot, amit a Mikulás kapott. Csak arra emlékszem, hogy láttam az ágyán fekve, és tudtam, hogy ez lesz az utolsó alkalom, amikor látom.

KAPCSOLÓDÓ: 8 könyv, amely segít megbirkózni egy szeretett személy halálával

Azóta az ünnepek kihívást jelentenek. Nehéz, hogy olyan boldog legyél, mint mindenki más, csak azért, hogy ne te tedd le az ünnepi hangulatot. Szinte önző érzés szomorúnak lenni. Vannak olyan napok, amikor teljesen átveszem az ünnepeket – készen állok arra, hogy elmenjek egy buliba vagy karácsonyi filmeket nézek. Vannak más napok, amikor ki kell hagynom ezeket a dolgokat, csak hogy hagyjam magam szomorkodni.

Azt tapasztaltam, hogy az a leghasznosabb számomra az ünnepek alatt, ha tudom, hogy egyes napok másképp érezhetik magukat, mint mások. A legnagyobb kihívásom, amikor igazán átérzem anyám halálának súlyát, az, hogy közöljem a körülöttem lévő emberekkel, mire van szükségem, és megtaláljam a legjobb módokat arra, hogy tiszteljem és emlékezzem rá.

Amit a gyászban való navigálásról tanultam

Minden ünnepi időszak más, amikor egy szeretett személy elvesztéséről van szó. Egyesek nehezebbek, mint mások, ezért hangolódj az érzéseidre, hogy eligazítsd, mire van szükséged. Íme néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, ha az ünnepek alatt bánattal küzdesz.

Gyakorold az öngondoskodást

Meggyőződésem, hogy ez a legfontosabb lelki egészségünk szempontjából. Ironikus módon általában ez az első dolog, hogy kimegy az ablakon. Annyira könnyű magunk helyett más dolgokra koncentrálni. Néha az öngondoskodás csak annyit jelent, hogy levegőt veszünk, és magunkkal jelen vagyunk, vagy olyasmit csinálunk, amitől nyugodtnak és ellazultnak érzed magad. Az ünnepek alatt nagyon igyekszem magamra hallani. Ha nem vagyok „ünnepszellemben”, nem baj. Ha hagyom magam szomorúnak vagy nosztalgikusnak érezni magam, az sok nyomást levezetett.

Tartsa jelen szeretteit

Ez lehet a legnagyobb kihívás. Szeretettjének jelenléte sok szomorúságot, frusztrációt, zavartságot és haragot okozhat. Ez az a pont, ahol az olyan döntések meghozatala, zenidol összetevők mint például, hogy megtartja-e vagy sem a szerettei halála előtt fennálló hagyományait, zavaró lehet. Rossznak vagy üresnek érezheti ezeket a hagyományokat nélkülük folytatni. Egyesek számára a hagyományok megtartása egyfajta nosztalgiát hoz, amely megnyugtató. De azoknak, akik a múltban szeretnék hagyni ezeket a hagyományokat, érdemes lehet olyan új hagyományokat találniuk, amelyek megtestesítik szeretteinek szellemét. Tudom, hogy anyám azt szeretné, ha azt csinálnám, ami a legjobban megnyugtat. Néha ez olyan egyszerű, mint megnézni a róla készült képeket, vagy leírni bármilyen történetet, ami eszembe jut róla. Ez azt jelentheti, hogy olyasmit csinálnak, amiről tudod, hogy régen szerettek.

Éld az életed helyetted

Hajlamos vagyok arra, hogy úgy éljem az életemet, hogy azt hiszem, büszke lenne rá. Időnként még bűntudatom is volt, ha túl boldog voltam, különösen az ünnepek alatt, mert úgy éreztem, egy pillanatra megfeledkeztem anyámról. – Hogy lehetek most ilyen boldog, amikor nincs itt? gondolnám. Elég szerencsés vagyok, hogy vannak leveleim, amelyeket anyám írt, mielőtt meghalt. Egy bizonyos levélben arra kér, hogy ne érezzem magam bűnösnek, mert nekem van életem, neki pedig nincs. Ezek a szavak valóban segítettek megváltoztatni a nézőpontomat. Ha nem gondolok minden pillanatban anyámra, vagy nem érzem minden pillanatban a veszteséget, attól még nem leszek rossz lányom, hanem csodálatos anyává, amiért erőt ad ahhoz, hogy továbbra is örömmel és nevetéssel éljem az életem.

KAPCSOLÓDÓ: A legjobb mentális egészségügyi podcastok, amelyek valóban megértenek téged

Hogyan legyünk mellette egy szeretett embernek, aki megküzd a gyászával

Bármennyire is a gyászom a saját tapasztalatom, tudom, hogy más emberekre is hatással van az életemben. Vannak esetek, amikor ideges lettem a barátaimra, amiért nem jelentkeztek be az évnek ebben a szakaszában.

Barátként nehéz lehet tudni, mit mondjunk, vagy hogyan segítsünk valakinek, aki gyászol. Íme néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani az ünnepek alatt, ha olyan barátja vagy valakinek, aki elveszítette szeretteit.

Nézze meg csendes barátját

Viszonylag introvertált ember vagyok, ezért sokkal több időt töltök csoportokban megfigyeléssel és hallgatással, mint beszéléssel. Főleg az ünnepek alatt vagyok egy kicsit csendesebb. Könnyű azt gondolni, hogy a csendes barát rendben van, mert a viselkedése szinte ugyanaz marad. Néha nem. Attól a tudattól, hogy egy barátom gondol rám, és benéz rám, százszor kevésbé érzem magam egyedül az ünnepek alatt.

Kérdezze meg, mire van szüksége barátjának

Ez nem mindig a legegyszerűbb dolog, mert a halál megvitatása kényelmetlen lehet. De minél többet kommunikálsz minden kapcsolatodban, annál hitelesebbek lesznek. Kérdezd meg a barátodat, hogy akar-e beszélni róla, vagy elmesélni egy jó emléket az elvesztett személyről. Ha nem akarják, az rendben van, de fontos, hogy teret adjunk nekik, hogy beszéljenek a veszteségről.

Legyél türelmes

Ha a barátja gyászol az ünnepek alatt, előfordulhat, hogy nincs meg az érzelmi kapacitása ahhoz, hogy úgy legyen melletted, mint általában. Távolabbá válhatnak, vagy rövidebb kedélyűek lehetnek. Bár ez frusztráló lehet, próbáljon emlékezni arra, hogy ez nem miattad van. Ha a viselkedésük felzaklatja Önt, próbáljon meg beszélni velük erről, de tudassa velük, hogy megpróbálja megérteni, honnan jönnek.

Nem kell foglalkoznia barátja elvesztésével

Soha nem fogok elfelejteni egy évet, amikor az ünnepek alatt beszélgettem egy barátommal arról, hogy abban a bizonyos évben tényleg küszködtem azzal, hogy anyám nem volt a közelben. Azt válaszolták, hogy megértették, mert így érezték, amikor a kutyájuk meghalt.